Mi a kemény víz?
A származási hely függvényében a víz mésztartalma (kalcium karbonát) magasabb vagy alacsonyabb. A kemény víz mésztartalma nagyon magas. Különböző keménységi tartományok léteznek, melyek mértékegysége a német keménységi fok (°dH).
0 – 7 °dH keménységi tartomány = lágy víz
8 – 14 °dH keménységi tartomány = ideális ivóvíz
15 – 21 °dH keménységi tartomány = kemény víz
több mint 21°dH keménységi tartomány = nagyon kemény víz
A csapvíz, az artézi víz, az ásványvizek általában 5-35 német keménységi fokosak, pedig a kávégépek a 3 fok alatti vizeket szeretik. A karszt víz ami pl. Magyarország É-i területein többnyire a csapból is folyik, jellemzően 18-35 fok között szokott lenni.
A kávéfőzők legnagyobb ellensége a kemény víz! A hő hatására a vízből kicsapódó kalcium karbonát molekulák vastag páncélszerű réteget vonnak a kávégépek vízrendszerének belső felületére.
Mivel ez a réteg rossz hővezető, a fűtőtest sokkal több áramot fogyaszt a melegítéshez, mint normál esetben. A vízkő a teljes vízrendszerben további károsodásokat okoz. A lefújó szelepek csepegnek, majd beállnak. Csövek eldugulnak, és mivel víz nem jut a bojlerbe a fűtőbetét is tönkremegy.
Ezért javasolt a presszógépeknél a vízlágyító havi sózása, kisgépeknél pedig a rendszeres vízkőtelenítés.